Wednesday, September 9, 2009

syawal..oo..syawal..

Seperti yg dijanji dulu..syawal menjelma lepas ramadhan..lepas sebln bpuasa tiba la seluruh umat islam bergembira n bersama2 menyambut syawal. Tinggal ag dlm 11 hari nk beraya..pejam celik, pejam celik balik dah hbs dah puasa. Langsung x terasa, terkejut gak actly time dlm kelas td bila member kata ag seminggu nk raya..entah kenapa suasana raya thn ni sy rasa cam x terasa sangat..kalau cam thn2 yg lepas mmg agak excited bila time nk raya xp thn ni x rasa papa pulak..biasa2 jer..mb cz sibuk ngan aktiviti seharian kat ump kot..mood dia x sampai ag kot..

Nak bercerita pulak kemeriahan menyambut lebaran ni, thn2 yg lepas kalau mlm raya r paling sibuk..mak n nenek la paling sibuk..kalau kitorang macam dah ada pembahagian tugas tok setiap tahun..part memasak biasanya mak..then nenek lak sibuk ngan langsir n hias ruang tamu, datuk lak sibuk ngan kuih muih dia..jgn tkejut..datuk sy terror wat kuih tw..then paling syok tengok pakcik2 ngan ayh bakar lemang..sedap..kalah yg dibeli..siap tukar2 ag ngan jiran..tengok lemang sapa paling best..hihi..abang2 lak ngan mengecat rumah n sy lak jadi mandur..haha..x de r..part sental menyental cermin tingkap then kemaskan rumah tu part sy la..hukhuk..

Pagi raya lak tak lengkap kalau x p solat hari raya, setahun sekali tue..hihi..memang sesak r masjid..time ni la kita akn tjumpa ngan kwn2 lama , kekasih lama..haha..mcm jejak kasih lak time ni..almaklum la lama x jumpa..hehe..pas tu hbs je solat..apa ag..serang dapur la..sedap jer melantak pagi2 kan..xp kdg2 confius gak..puasa x nie..bayangkan sebulan kita puasa..rasa len mcm sikit la..

First day raya biasanya kat rmh jer r..nengok tv ke, mkn2 ke..goyang kaki la dulu..xp bila dah raya ke 2, 3 n 4 time tu la sedara mara ramai yg dtg..siap konvoi berkereta2..huhu..penuh rumah...xp hepi r..lama x jumpa kan..kdg2 segan gak..oo.."ko moe..dah besar dah..study kat ne..ada bf x"..huhu..soklan besa la kan..tu yg malas nk menjawab nyer..hihi..

Sy lak besa p rmh member2 time raya ke 2 la...best sangat..dr pagi sampai mlm..best sangat jumpa member2 lama...mula r nk bukak kisah lama..hihi..raya thn lepas la paling dahsyat n agak sedih cz kena blk ump time raya ke 4..hari tu, sempat ag nk jln raya ngan member dr pagi ag..barang2 x packing ag..flight blk kol 8 mlm then still kat rmh kwn ag kol 6..huhu..mak dah kol srh blk..baru nk balik..apa la..at last berkejar ke aport ngan baju kurung yg bwk p beraya tu..huhu..

Mmg syok time raya ni, xp jgn la berlebih2 sangat..ingat2 la org len tu..ada yg menyambutnya dlm serba ssh..so bpada2 la...kepada seluruh umat islam..selamat hari raya maaf zahir n batin..kalau ada yg terkasar ke, terlajak ke...harap dimaafkan..hope blk ke ump ngan selamatnya...

7 comments:

قلبي ليك said...

ko nie moe...ntah paper 2lis...ader lak 1 prtama poser,,dok kat umah tgk2 tv n mkn??ko poser x??erm,alah ko memng keje mkn jer...ko bkn sental tngkap tp besarkn perut ko 2...mcm ak xknal ko....muker mkn..hahahhhaa......mne ader sblan poser thn nie....29 ari jer....then 1 lg..poser xhbs lg...lbih kurng 10 ari lg nk rayer...ko hepi jer erk nk rayer..ak punyer lh sdih....bln ibadat nk pg...ko nie.ish2......

morina said...

jay..
thx..x sedar lak salah taip..huhu..ye r..hobi sy kan ke mkn..dia ni kalau x kutuk sy satu hari mesti x tenteram kan hidup..huhu..sapa x sedih bulan ramadhan pegi..apala..sapa kata sy hepi raya thn nie..huhu..rahsia di hati x siapa yg tw jay..hanya Allah saja tw perasaan sy time nie..

قلبي ليك said...

jgn ambk ati moe......jay nk grau jer...sorry r klaw my words hurt u......naper sdih lak nie>??
b hepi.....

HaNa said...

jay sbnrnye nk ngate mo mkcik cleaner ag... sbb lap tgkp, kan2 jay?

darkside said...

mendela bdk2 skrg...ngate blakang2...ckp dpn2 sudah..haha

HaNa said...

darkside -
a must do activity.. haha.. jom serang umah abe... raye2...

doi_hansukei said...

weiii mo.... aku ska part ckgu romzi... cm ne lah rupa ckgu ya kinek tok ho.... kin hensem ka?? hahaha...
aku pun rindu ngan ko... raya tk pun xda ko p umah..
pasal kedey kopi ya, spa yg membelakngkn ckgu? fathin ka?
lawak ehhh...ahahaa