Friday, February 25, 2011

~zaman sekolahku~

....hari ni dpt contact ngan cikgu bm kat sekolah menengah dulu.....hepi sangat, tapi hati jadi rindu ngan zaman persekolahan.....dulu time sekolah kita rasa bosan, baru masuk kls je, tapi hati dah nak balik....lbh2 lagi kalo subjek cam sejarah ke geografi ke, mmg start la kepala landing kat atas meja....ingat lagi kata2 cikgu biologi kitorang dulu, "sekali awk dh tinggalkan alam persekolahan, awk akan rindukannya..." mmg betol la kot....tu la, cikgu bagi nasihat awl2, x nak dengar.....skung terbukti 100% yg aku mmg sangat rindukan masa muda remaja tuh...hihihi...ni nak cerita la serba sikit zaman persekolahan ku dari tabika lagi....chewahhh....

~Tabika Kemas Kampung Sindang Baru.....
....kat sinila tempat bersejarah di mana aku mula menjejakkan kaki di alam persekolahan....baru kenal erti cikgu, kwn2....kat sini aku ada dua kwn rapat, nama dia siti rohaya n siti rozema....sbb budak2 lagi, aku selalu pelik, nape nama aku x de "siti" kat depan....hahahh...aku masuk tabika since umur 5 thn ag....besa la kan...kat sini aku paling x suka ngan budak pompuan sorang ni, dia anak tauke kedai...kira org kaya kat kpg aku la....x suka dia yg teramat, coz stp kali p kedai dia mesti dia wat muka sombong thp gaban....geram2....dah tu time kat kls, aku ni mmg sengkek yg amat la, x de la krayon nak colourkan bendera msia, nk pinjam la colour merah dr dia, dah tu dia x kasi pinjam..last2 aku colour part merah kat bendera jadi colour purple..haha...dah tu pernah la sekali amoy anak tauke kedai ni ckp kat aku....ni dialog dia....di translate dr swk ke bm....hihihi..

miss X: eh...ko tiru stail rambut ayah aku....
aku: haaa...tiru?? (..ngan muka pelik)....apasal pulak aku seorg budak pompuan sama stail rambut ngan bapak dia yg confirm2 org lelaki....
miss X: tu...rambut ko sikat belah tepi....
aku: ~terkedu......(hangin2...)

Pelik bebenor la aku time tu, dah time tu rambut aku mmg pendek nak wat camne...mak aku pulak suka letak minyak rambut jenama zamzam....then sikat rambut aku belah tepi...kira nampak kemas + nerd...nsb bek x pakai cermin mata bulat je time tu....mmg sejak tu aku bertambah nek la peratusan x suka ngan budak tu.....org sikat rambut pun kata tiru stail rambut bpk dia....haiyaaaa itu amoy...dah tu time tabika, aku ni paling malas nk turun kls, adalah beberapa bulan kot aku x pegi kls...haha...tapi at last, even jarang pegi kls, aku dpt gak tempat kedua....dpt piala weyhh....aku ni gak aktif tari menari kat tabika ni......hihi....selalu gak wat persembahan...best sangat2....


~SK Dato Traoh......
.......lepas je tabika, aku masuk SK Dato Traoh, dlm 15 minit naik bas.....time mula2 pegi sekolah tu ok je...tapi perangai aku yg x nak sekolah dtg balik bila terjadi peristiwa ni....satu hari tu abg aku yg no 2 tu tiba2 dtg kls aku time rehat2 n ajak aku balik....aku on je la, dah abg kan, ikut je la...percaya je ngan dia....sampai je rmh, kena ceramah free ngan mak aku, lom ag kat sekolah, kena lagi ngan cikgu....ni abg aku punye pasal la....haiyooo...sejak tu aku x nak p sekolah....at last, mak aku teman aku kat kls...mula2 cikgu bagi je mak aku jadi student sekali, tapi last2, ad sorang cikgu x benarkan, then mak aku gigih lagi, dia temankan aku dari luar kls, setiap 5 minit aku mesti jenguk kat tingkap...nak check la mak aku ad lagi ke tak kat luar....then nampak je mak senyum dari luar aku semangat lagi belajar....aku ni kira cerdik la jugak....selalu gak kena puji....sampai la satu ketika, cikgu2 x benarkan lagi mak aku tunggu kat luar....apa lagi...naik la minyak aku....mak aku balik je, aku kejar....pernah sekali tu, aku kejar mak aku, then cikgu n kwn2 aku kejar pulak aku kat belakang....apa lagi, lari sembunyi la kat dlm kedai cina...sbb selalu sangat aku sembunyi kat kedai cina tu, tauke tu nampak aku je dia mesti tak kasi aku masuk...haha...kalo skill sembunyi ni tak jadi...pernah gak aku tumpang motosikal jiran aku yg kebetulan dtg kat area sekolah aku tu balik rmh...haha..surprise kat mak aku....tetiba dah ad kat rmh..XD

Dah mak aku tak thn, akhirnya aku kena tukar sekolah seberang sungai....kisah yg ni rasanya aku dah citakan kat post2 yg lalu.....tapi at last, even aku ni nakal2 gak....at least aku dapat gak 4A1B time UPSR...bangga2...hihihh...

SMK Kota Samarahan......
........sebelum masuk sekolah ni, aku pernah ke sekolah asrama penuh agama...tapi aku cuma dpt bertahan 4 hari kat sekolah tu....tiap2 hari kol mak suruh dtg....mak aku, mmg la hari2 dia dtg....anak manja katakan...tiap hari aku plan nak melarikan diri dari sekolah tu...at last, mak aku termakan ngan pujuk rayu aku....aku pindah sekolah SMKKS ni....
......hari2 di sekolah menengah ni sememangnya best...kitorang batch pertama tok sekolah ni coz sekolah ni baru lagi...dekat je ngan rmh....15 minit jln kaki...nek motor kejap je....sekolah ni di rasmikan oleh PM ke 5 kita....so ad gak la sejarah besar sekolah ni....aku ni cam besa la, selalu je bising2 kat sekolah, time tingkatan 1-3, aku rapat ngan aida, tresca n saftuyah...kitorang ni gila korea..(minat dari kecik sampai besar)..haha...suka sangat bercakap...main2...tapi aku cemerlang gak time PMR..dpt 7A1B...spt besa, yg B mesti BI...hoho...time nak dpt rezut tu, aku tak yah tengok pun kat slip periksa, coz pengetua aku time tu tetiba dtg kat aku then peluk aku....terkedu seyhh....haha...pengetua yg terkenal ngan ketegasan dia, peluk aku..wahahaha...spt besa, aku kalah di tangan mmber laki aku...mr N...huhu....stp kali periksa je, kalo x dia num 1 aku mesti num2...kalo aku num 1, dia mesti num2....rasa bangga kalo dpt kalahkan dia....huhu....
.......ahernya aku masuk kls sains, kat kls ni aku rapat pulak ngan atin, ezza n fathin....mana2 je mesti bersama....

....pas hbs spm aku ditawarkan masuk matrix labuan....then skung di UMP....

....byk lagi sebenarnya kisah2 time sekolah ni...tapi tgn ni dh rasa krem menaip...agpun nak tdo dah...esok ada softskill....yg penting kenangan2 zaman persekolahan ni akan sentiasa segar di ingatan even dah berbelas thn berlalu n akan kekal di ingatan sampai bila~~the end~~

2 comments:

HaNa said...

hi Siti Morina.. hahaha.. i bg u nama baru tw, bangga x? hahah

btw, im really proud of u, ketabahan membawa kejayaan.. smoga berjaya di masa akn dtg.. :)

morina said...

hana....
haha...time kecik2 mmg pelik gak, nape kwn2 ad nama siti...haha...sbb nama sy unik..kahkah...siap ad sorang kakak tu kata, nama sy cam mat saleh...hakhak..

amin~~ hope ada berita gembira n sinar kebahagiaan pada hari esok...

all the best to u too~ ^_^